Openbaar vervoer cartografie dienstregeling 2015

Ook dit jaar heeft Carto Studio zich weer gestort op de lijnennetkaarten voor het Openbaar Vervoer in Nederland voor de komende dienstregeling. Veel gebieden hebben een restyling ondergaan. Zodoende zijn ze meer afgestemd op de behoefte van de reizigers én de behoefte van de vervoersmaatschappij of vervoersregio. Zo wordt er dit jaar meer nadruk gelegd op de overstap tussen de verschillende modaliteiten zoals van trein naar metro of van auto (P+R) naar hoogwaardig openbaar vervoer zoals het R-Net. Het onderstaande overzicht laat maar weer eens zien dat cartografie maatwerk is met vele mogelijkheden.

Voor Connexxion is een begin gemaakt met de nieuwe vormgeving van Amstelmeerlanden. De kaart legt de nadruk op het hoogwaardige openbaar vervoer, de zogenaamde R-Net lijnen). Er is in de stadskaart meer de nadruk gelegd op haltenamen dan op de straatnamen. Zodoende heeft de reiziger meer houvast tijdens zijn reis. Hij zal in de bus, op de halte en online telkens dezelfde informatie tegenkomen die hem zal bevestigen in zijn voornemen tijdens de reis.

Voor de RET is de Frequentnet kaart met alle bussen, trams en metro die meer dan één keer per kwartier rijden danig gewijzigd. Het grid waarbinnen deze gestileerde kaart is weergegeven is opnieuw uitgelegd en ingevuld met de verschillende lijnen.Het geheel geeft een rustiger beeld en kan weer een paar jaar vooruit.

Voor de HTM is de kaart niet alleen geupdate, de vormgeving is ook gelijk getrokken met de andere kaarten die door de HTM worden uitgegeven. Dit was een pittige klus aangezien deze gedetailleerde kaart veel complexer is dan de andere uitingen. Keuzes die gemaakt zijn voor de andere simplistische kaarten kunnen dan ook niet één-op-één geïmplementeerd worden in deze kaart.

Voor Qbuzz Groningen-Drenthe is de gehele kaart van Groningen opnieuw vormgegeven. Ook hier is de nadruk komen te liggen op haltenamen en overstapmogelijkheden. De vormgeving is uniek in het openbaar vervoer maar blijft overzichtelijk.

Reacties gesloten.