Openbaar vervoer

Wij zijn al heel wat jaren leverancier van verschillende plattegronden voor het openbaar vervoer. Van de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en de RET tot aan de lokale Kustbus in Noord-Holland.

Voor een goede OV-kaart is het belangrijk te weten wie de kaart uiteindelijk gaat gebruiken en met welk doel. Is de reiziger iemand die nooit met het OV gaat of juist heel vaak? Is de reiziger bekend met het gebied waarbinnen hij of zij reist? Moet de reiziger overgehaald worden om te reizen met het OV?

Voor iedere doel en doelgroep bezitten wij de expertise om tot een bijpassend kaartbeeld te komen. Zo hebben reizigers die vaak met het OV reizen meer behoefte aan een rustige gestileerde kaart waarbij de nadruk ligt op overstapmogelijkheden. Het doel van deze kaart is om de snelste route te bepalen tussen twee bekende lokaties. Deze vorm van kaarten is bekend geworden door de Londense Underground (Tube) kaart van Harry Beck uit 1931, die vervolgens over de hele wereld in verschillende vormen is overgenomen voor metrokaarten. Ook de typische gele NS plattegrond van Nederland is gebaseerd op deze strakke weergave met het verschil dat er geen onderscheidt is gemaakt tussen de vele lijnen. Voor de RET hebben wij bijvoorbeeld de FrequentNetkaart hierop gebaseerd.

Reizigers die niet zo bekend zijn met de omgeving waarin ze zich bevinden, hebben eerst meer behoefte aan een kaart die hun verteld waar ze zijn en welke vervoersmodaliteit langs hun bestemming komt. Deze kaarten behoren juist topografisch meer verantwoord zijn en de reiziger niet af te schrikken omdat ze zich eerst in de werking van de kaart moeten verdiepen. Icoontjes van stedelijke highlights kunnen hierbij helpen.

Enkele jaren terug hebben we een onderzoek laten doen naar de effectiviteit van de verschillende weergaves van de verschillende modaliteiten. Daaruit kwam naar voren dat de reiziger het liefst iedere lijn afzonderlijk als kleur weergegeven ziet maar dat er na ver verschillende lijnen een verzadiging optreedt waarbij de verschillende kleuren niet meer afzonderlijk te volgen zijn. Dit lossen wij op door dit samen te vatten in een enkelvoudige bundel. Dat, in combinatie met een rustige en aantrekkelijke topografie, is het signatuur waaraan u onze OV plattegronden kunt herkennen.